Arend van Dam
Arend van Dam

Van Arend van Dam zijn de volgende kinderboeken bij uitgeverij Sjaloom (Altamira) verschenen:


Arend van Dam werd op 24 juni 1953 in Maassluis geboren. Zijn vader had een klein transportbedrijf. Alle schoolvakanties bracht Arend door op de Nederlandse wegen, in de cabine van zijn vaders vrachtwagen.
Op achttienjarige leeftijd koos de truckerszoon echter voor een geheel andere loopbaan. Hij volgde een opleiding aan de Sociale Academie in Baarn, werkte in gevangenissen en in de drugshulpverlening.

Het begin van Van Dams schrijverschap valt samen met zijn vaderschap. Na de geboorte van zijn eerste kind schreef hij 'Een beetje zwanger', een handboek voor aanstaande vaders. Na dit eerste boek volgden meer boeken voor volwassenen. 'De magie van de traan', over huilen, en 'Heen en weer heen', over voetveren, pontjes, veerlieden en veerhuizen.

Op het moment dat zijn kinderen de 'voorleesbare leeftijd' bereiken, begint Arend van Dam met het schrijven van kinderboeken. Eerst voor kleuters en later ook voor oudere kinderen.
Van Dam noemt zichzelf een auteur met een zuiver thematische instelling. 'Eerst is er een thema (waarom zijn zwarte Pieten zwart?), dan ontstaat het doel (het is tijd dat Pieten eens van kleur veranderen) en dan pas ontstaat het verhaal (Het Pietenboek),' zegt de schrijver. 'Eigenlijk schrijf ik uit woede om wat er allemaal misgaat in de wereld. Kinderen moeten televisie kijken. Kinderen worden meegesleept naar pretparken. Kinderen gaan dood. Nee, het valt niet mee om kind te zijn.'
Arend van Dam is graag te gast op scholen en bibliotheken. Rondom verschillende boeken heeft hij projectjes bedacht met raadsels, quizvragen, schrijfopdrachtjes en stukjes videofilm.

Voor meer informatie over Arend van Dam surf je naar zijn website:
www.arendvandam.nl