Christine Kliphuis
Christine Kliphuis

Van Christine Kliphuis zijn de volgende boeken bij uitgeverij Sjaloom verschenen:

De Ziekenboeg:

De Ziekenboeg Extra:

 

Christine Kliphuis is op 19 september 1957 geboren in Enschede. Haar vader was arts, haar moeder fysiotherapeute.
Tot haar achttiende jaar woonde Christine in Enschede. Na haar eindexamen Atheneum ging ze in Groningen Russisch studeren. Daar is ze na drie jaar mee gestopt.

In 1978 verhuisde ze naar Den Haag. Christine heeft daar een Schoevers-opleiding Directiesecretaresse gevolgd. Daarna heeft ze onder andere gewerkt bij het Nederlands Bibliotheek en Lektuur Centrum (tegenwoordig de Vereniging van Openbare Bibliotheken. Naast haar werk volgde ze een opleiding public relations. Ze heeft voor het NBLC diverse publicaties geschreven en had een wekelijkse rubriek met korte berichten in het informatieblad voor alle openbare bibliotheken.
In 1987 werd Christines dochter Annika geboren.
In 1992 ging Christine werken in de gezondheidszorg. Ze werd Hoofd voorlichting en public relations van het Diaconessenhuis Voorburg. Later werkte ze voor een stichting van verpleeg- en verzorgingshuizen. Sinds een aantal jaren is Christine communicatieadviseur van de GGD Zuid-Holland West.
In 1988 richtte Christine Kliphuis haar eigen tekst- en redactiebureau op: Cliphouse Productions. Dit was eigenlijk een kinderdroom die werkelijkheid werd. Vroeger zette Christine namelijk altijd 'Cliphouse Productions, all rights reserved' onder haar schrijfsels. Dat had ze eens gelezen in de Donald Duck over Walt Disney Productions.
Na de overstap naar haar nieuwe baan in 1992 had ze geen tijd meer voor Cliphouse Productions. Ze moest de activiteiten op een laag pitje zetten. In 2002 heeft zij haar eigen bedrijf weer opgestart onder de naam Christine Kliphuis Communicatie.


Schrijven
Schrijven heeft Christine Kliphuis al vanaf haar kindertijd 'in het bloed' gezeten. Als zesjarige schreef ze al gedichtjes. Als kind bleef ze schrijven, zowel verhaaltjes als gedichtjes. Toen ze ouder werd, leefde ze haar 'schrijfdrang' uit door liedjes, korte verhalen en gedichten, columns en cabaretteksten te gaan schrijven. Ook bij festiviteiten of jublilea schreef ze vaak iets toepasselijks.
Tijdens haar opleiding public relations werden haar schrijfvaardigheid en schrijftechniek steeds verder getraind.


De Ziekenboeg
De oorsprong van De Ziekenboeg ligt in 1991. Christine's dochter Annika kreeg buisjes in haar oren. Christine wilde haar met behulp van een boekje voorbereiden op de operatie. Zo'n boekje bleek echter helemaal niet te bestaan. Dan schrijf ik het zelf wel, dacht ze. Ze kwam in contact met uitgeverij Sjaloom in Amsterdam. De uitgever stelde voor te starten met een serie boekjes voor jonge kinderen over medische onderwerpen. Zo ontstond De Ziekenboeg. Illustrator Helen van Vliet maakt de tekeningen bij de boekjes.
Inmiddels zijn er tien deeltjes verschenen: Het oor van Leonoor (over buisjes in je oren), Het been van Heleen (over je been in het gips), De buik van Bram (over pijn in je buik), IJs voor Matthijs (over je amandelen knippen), Het genies van Annelies (over hooikoorts en allergie), De jeuk van Joep (over waterpokken), De ogen van Olivia (over een lui oog en scheel zien), De darm van Harm (over je blindedarm), De tand van Wijnand (over een afgebroken tand) en De kop van Jop (over een hersenschudding).
Als aanvulling op De Ziekenboegboekjes is Sjaloom gestart met de serie De Ziekenboeg Extra, waarin aandacht wordt besteed aan de meer chronische medische problemen. Het eerste deel, De epilepsie van Annemarie (als je hersens soms op hol slaan), verscheen in januari 2001. Inmiddels zijn ook verschenen De migraine van Madeleine (als hoofdpijn je ziek maakt), De diabetes van Daan (als je elke dag moet opletten) en De astma van Alex (als je soms moeite hebt met ademen). Binnenkort verschijnt het vijfde deel in De Ziekenboeg Extra: De ADHD van André (als het te druk is in je hoofd).

Christine werkt ook als vertaalster van prentenboeken en als schrijfster van kinderboeken voor uitgeverij De Vier Windstreken.