geenfoto.gif
Elly de Vries

Van Elly de Vries is het volgende boek bij uitgeverij Sjaloom verschenen:


Elly de Vries groeide op als vierde in een gezin met vijf kinderen. Haar vader was schrijver. Toen ze al twintig jaar gewerkt had als lerares, begon ze tijdens een lange saaie vergadering een verhaaltje te schrijven. Ze luisterde niet meer naar de spreker, ze vergaderde niet meer mee, maar ontdekte wel het schrijven.

Ze schreef een paar boeken voor volwassenen, die allebei erover gaan dat mensen die alleen zijn heel gewone mensen zijn – en dus niet zielig. Zelf is ze ook niet zielig. Ze is gescheiden, heeft twee dochters, een kleindochter en veel vriendinnen en vrienden. Behalve van schrijven houdt ze van praten met kinderen, van lezen (jeugdboeken en volwassenenboeken), boswandelingen maken, reizen, muziek, fotograferen en naar de film of het theater gaan.

Tot nu toe heeft Elly de Vries twee jeugdboeken geschreven. Het eerste is Ik ben Marit. De hoofdpersoon is een meisje van 11 jaar. Het boek verscheen voorjaar 2003. Elly de Vries zei erover:
‘Elf jaar is zo spannend en zo eng. Je zit propvol ontwikkeling, je hebt kracht én je bent kwetsbaar. Je hebt de volwassenen om je heen nodig en tegelijkertijd wil je het allemaal zelf doen in die wereld die zo verwarrend voor je kan zijn. Toen ik dit boek schreef, werd ik zelf weer elf jaar.’

Haar tweede jeugdboek is van 2004 en heet Duveke. Met dit boek wil Elly de Vries laten zien wat oorlog met een kind kan doen. Het boek speelt in het laatste jaar van de Tweede Wereldoorlog en de hoofdpersoon is een meisje van vijf dat bang is als ’s nachts vliegtuigen overvliegen en dat zich alleen voelt. Duveke is jong, maar het onderwerp is heel serieus. Kinderen van 11 en 12 jaar die het boek lazen, zeiden: ‘Het is een boek voor 9 tot 90’ en ‘Ik vond het mooi dat Duveke klein is, want dan maak je de oorlog vanuit een kind mee.’
Untitled Document