gonneke huizing
Gonneke Huizing

Van Gonneke Huizing zijn de volgende boeken verschenen bij uitgeverij Sjaloom:

 


Gonneke Huizing is op 11 april 1960 geboren te Groningen, en daar woont ze nog steeds. Ze studeerde er Nederlandse taal- en letterkunde, en sinds 1985 geeft ze Nederlands op een middelbare school in Groningen. Ze heeft twee dochters.

Gonneke wil graag dat haar lezers gegrepen worden door het verhaal en het boek in één ruk uitlezen. Ze ziet spanning als middel om de lezer te confronteren met bepaalde thema's. Want als de lezer meegesleept wordt door het spannende verhaal, dan kan hij niet om de problemen van de hoofdpersonen heen.

Belangrijke thema's in Gonnekes werk zijn macht en onmacht. 'Mes op de keel' en 'Fluiten in het donker' gaan over pesten. Juist bij pesten spelen macht en onmacht een grote rol. Immers, de onmacht van degene die gepest wordt geeft de pester de macht om zijn gang te gaan. Het is geen toeval dat twee van Gonnekes boeken over pesten gaan. Als docente op een school voor voortgezet onderwijs ziet ze regelmatig pesterijen, dus wil zij dat gedrag in haar boeken aan de kaak stellen. In haar debuut, 'Mes op de keel', is degene die gepest wordt de hoofdpersoon, terwijl het in 'Fluiten in het donker' allemaal om een pester draait, die thuis problemen heeft.

Gonneke vindt het belangrijk om zich te verdiepen in psychologie, omdat een boek volgens haar iets extra's krijgt als de psychologie ervan klopt en mooi in het verhaal verweven is. Dat psychologische aspect hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Zo is het bijvoorbeeld meestal zo dat een rouwproces vier fasen kent: ontkenning, woede, verdriet en acceptatie.
Jasper, de hoofdpersoon uit 'Belofte maakt schuld', komt na het overlijden van zijn moeder achtereenvolgens in deze vier fasen terecht. Zijn rouwproces wordt afgezet tegen een spannend verhaal, waarin Jasper samen met zijn met zijn vierjarige broertje naar Noorwegen vlucht, waar hij in aanraking komt met twee drugscriminelen.

Wat Gonneke het leukst aan schrijven vindt, is dat ze als schrijfster de baas over haar verhaal is. Een schrijver bepaalt namelijk wat de personages in het verhaal doen en laten. Ze weet over het algemeen niet van tevoren hoe haar verhaal zal aflopen, en dat maakt het schrijven voor haar tot een spannende bezigheid.

Wil je meer weten over Gonneke Huizing, surf dan naar haar website:
www.gonnekehuizing.nl