Greet Beukenkamp
Kees Putman

Van Kees Putman is het volgende boek bij uitgeverij Sjaloom verschenen:

De Biltse Kinderjury bestond uit 8 kinderen van groep 7. In maart 2003 heeft elk jurylid punten aan de gelezen boeken gegeven. Hieruit bleek dat Kees Putman voor zijn boek 'Amerigo' de meeste punten kreeg met een gemiddelde score van 8.9! Op dinsdag 20 mei '03 heeft de Kinderjury de schrijver bekroond.


Kees Putman werd in 1951 geboren in de kustplaats Noordwijk. Na zijn middelbare school volgde hij een opleiding aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag en vervolgens richtte hij zich aan de Universiteit van Leiden op etnocinematografie, het filmen van andere culturen. Samen met zijn vrouw Dorine woonde hij vanaf 1978 achtereenvolgens in Italië op Sardinië, in het West-Afrikaanse Burkina Faso, in Thailand en in Indonesië.

In 1993, toen hun zoon Joris acht jaar was, besloten ze terug te keren naar Nederland. Hoewel Kees aanvankelijk doorging met filmen en regisseren kwam er langzaam meer nadruk te liggen op het schilderen. Naast portretten is vooral de zee in zijn werk een steeds terugkerend onderwerp. Ook schreef hij filmscripts, gedichten, liedjes, folders, brochures, korte stukken over uiteenlopende onderwerpen en een lesmodule over pesten op school, waarbij hij ook de korte film ‘Pest’ maakte die op het Cinekid Festival vertoond werd.

In 1996 voltooide hij een filmscenario voor een sinterklaasfilm, maar omdat de financiering niet wilde vlotten, besloot hij het verhaal om te werken tot een jeugdboek. In de Boekenweek van 2002 verscheen ‘AMERIGO, een sinterklaascrimi’, het eerste écht spannende sinterklaasboek voor 10 jaar en ouder(s).

Radio Nederland Wereldomroep zei over ‘Amerigo’: “…dit boek is minstens zo avontuurlijk als Harry Potter” en de Volkskrant schreef: “Als je het leest, vraag je je af waarom niemand dit eerder heeft bedacht… Het verhaal zou een prachtige kinderfilm zijn.” In 2003 werd het boek door de Biltse Kinderjury uitgeroepen tot het beste boek van het jaar.