geenfoto.gif
Cariet Leeuwis

Van Cariet Leeuwis zijn de volgende boeken bij uigeverij Sjaloom verschenen:


'Mijn naam is Cariet Leeuwis. Ik ben geboren op 10 september 1964 in Gorinchem, als jongste van vier kinderen. Na de HAVO ben ik in Rotterdam de opleiding Jeugdwelzijnswerk gaan volgen. In Den Haag heb ik een jaar op een internaat gewerkt. Toen leerde ik mijn man kennen en ben ik in Leerdam gaan wonen.
Daar kon ik gelijk aan de slag in een dagverblijf voor verstandelijk gehandicapte kinderen. Dat werk heb ik vijf jaar gedaan, totdat onze zoon Roman werd geboren. In 1997 is onze tweede zoon geboren: Stan. We hebben een poes die Moppie heet en guppen.

Als kind had ik weinig interesse in boeken, terwijl mijn moeder toch veel voorgelezen heeft en lezen een grote hobby van mijn ouders was.
Ik speelde liever buiten; verstoppertje spelen, fikkie stoken, op avontuur. Nu lees ik heel veel, er moet altijd een boek op mijn nachtkastje liggen. Zo zie je maar weer, hoe dat kan veranderen.

Mijn vader was journalist en schreef verschillende (informatieve) boekjes. Hij overleed in 1987, toen ik 22 jaar was. Vlak daarna heb ik mijn eerste korte verhaal geschreven, voor volwassenen. Met dat verhaal won ik een prijs; het is in een boekje gepubliceerd. Dat was een goede stimulans om door te gaan. Ik vind het jammer dat ik er niet iets eerder achter ben gekomen dat ik schrijven leuk vond, zodat mijn vader dit ook had kunnen meemaken.
Na dat eerste verhaal ben ik niet meer gestopt met schrijven; korte verhalen voor volwassenen, kinderversjes, columns en later kinderverhalen. Ik vind het jammer dat ik er niet iets eerder achter ben gekomen dat ik schrijven leuk vond, zodat mijn vader dat ook had kunnen meemaken.

In 1996 schreef ik mijn eerste kinderverhaal. Dit is later uitgewerkt tot het boek 'Sneeuw in de zomer'. In mijn jeugd gingen we elk jaar op vakantie naar Zwitserland. Daar hadden we altijd een hele fijne tijd. Een paar jaar geleden ben ik er met mijn eigen gezin nog eens terug gegaan. Alle plekjes van vroeger hebben we bezocht. Er kwamen allerlei mooie herinneringen boven, daar wilde ik iets mee doen. Zo is het idee voor 'Sneeuw in de zomer' ontstaan.

Aan 'Onweer in je hoofd' ben ik om een heel wat minder leuke reden begonnen. Ik ging naar een renie van de lagere school. En leerling wilde niet komen, omdat ze vroeger zoveel gepest was in de klas. Het bleek dat iedereen daaraan had meegedaan, ik ook. Ze had een heel vervelende lagere schooltijd gehad, door ons. Toen ik dat hoorde schaamde ik me erg, en ik vond dat ik er iets aan moest doen.
Toen kwam het idee voor een boek, met als hoofdpersoon Olga. Een meisje dat andere kinderen pest en dat heel gewoon vindt. Ik hoop dat kinderen door het lezen van dit boek na gaan denken over pesten en zullen inzien dat je dat gewoon niet moet doen. Want pesten doet pijn!'