geen foto
Markus Zusak

Van Markus Zusak is het volgende boek verschenen bij uitgeverij Sjaloom:


Markus Zusak is in 1975 geboren in Sydney, AustraliŽ. Hij begon te schrijven toen hij 16 jaar was, twee jaar later was zijn eerste manuscript af. Ook toen hij naar de universiteit ging, hield hij zich vooral bezig met het schrijven van verhalen. Markus woont nog steeds in Sydney, waar hij werkt als leraar op een middelbare school.

Markus vertelt over zichzelf: 'Toen ik veertien of vijftien was had ik nog geen idee wat ik met mijn leven wilde. Ik wist dat ik 'iemand' wilde zijn, maar nog niet wŠt ik zou gaan doen. In die tijd was ik meer bezig met de bokspartijen die mijn oudere broer en ik in onze tuin hielden. Meestal was hij degene die won, en meestal kregen we op onze donder als de rest van de familie onze blauwe plekken ontdekte.

Ik was erg geÔnteresseerd in woorden, lezen en schrijven, maar in de omgeving waarin ik opgroeide werd die interesse nou niet bepaald gestimuleerd. Mijn vrienden vonden mijn hobby bijvoorbeeld maar raar.

Toch realiseerde ik me al vrij snel dat er, waar ik ook kwam, overal verhalen voor het oprapen lagen. Of er gebeurde iets, of iemand vertelde een verhaal. Op straat, op school, thuis - overal zag ik verhalen. Sommige waren briljant, andere gewelddadig en sommige gingen over momenten waarop een van ons was uitgestegen boven zijn situatie en zichzelf. Ik verzon die verhalen en woonde erin. Ik zat op een krakkemikkig muurtje bij mijn school, soms alleen, soms met wat vrienden. Ik keek naar de wereld en wachtte, en verlangde.

Op dat muurtje zat ik, en ik keek naar dat meisje met haar vriendje dat we allemaal haatten (omdat we hem wilden zijn). Ik keek naar de mensen die voorbijreden in auto's. En ik keek vanaf dat muurtje naar mijn eigen leven en bedacht hoe ik wilde dat mijn eigen verhaal eruit zou zien. Ik wilde een schrijver zijn.
Ik kan me die tijd goed herinneren; het is nog niet zo lang geleden. Ik herinner me het verlangen en de ambitie en ik realiseer me dat er nu weer een verhaal ligt. Het gaat over hoe ik schrijver werd.'

Zijn tweede boek Fighting Ruben Wolfe heeft in 2001 een belangrijke Australische jeugdboekenprijs gewonnen. Het is bekroond als 'Honour Book' in de 'Book of the Year Older Readers Category'.