Paul Jennings
Paul Jennings

Van Paul Jennings zijn de volgende boeken bij uitgeverij Altamira verschenen:

  • Knettergekke verhalen vol venijn (1991)
  • Soeperman en andere knettergekke verhalen (1993)
  • Een skelet op het toilet en andere knettergekke verhalen (1994)

Paul Jennings is een Australische schrijver, geboren in 1943.
Hij woont dichtbij de zee in Warrnampool. Hij is leraar aan het Warrnampoolse Instituut voor voortgezet onderwijs. Hij is getrouwd en heeft zes kinderen.

Paul krijgt veel van zijn ideeŽn voor zijn verhalen als hij onder de douche staat. Daarom heeft hij ook hele hoge gasrekeningen en vaak een rij lawaaierige kinderen die op de badkamerdeur staan te bonken omdat ze er in willen.

Wat Paul Jennings vooral wil, is lezen leuk en aantrekkelijk maken voor kinderen. Toen hij zijn eerste boek `Unreal' (dat betekent onecht of onwerkelijk en is voor zover wij weten niet in het Nederlands vertaald) schreef,hoopte hij daarmee onwillige kinderen over te halen om wat meer te gaan lezen.

Toen hij een keer handtekeningen uitdeelde, drong zich een mevrouw naar voren die zei: 'Mijn kleinzoon John leest niet. Hij haat boeken. Kunt u iets in dit boek schrijven zodat hij het leest?' Paul zocht koortsachtig naar de juiste toverformule en krabbelde uiteindelijk een paar woorden neer.
Er stond: 'Beste John, als je dit boek uitgelezen hebt, krijg je dertig dollar van je oma.' Natuurlijk was dit een grapje, want hij vindt dat lezen nooit door geld of andere beloningen moet worden bevorderd.

Wel is hij er van overtuigd dat lezen een heel belangrijke rol in iemands leven kan spelen. Het kan je gelukkig maken, troosten en op ideeŽn brengen, waardoor je je leven kunt veranderen. Voor een schrijver is het daarom belangrijk dat hij verhalen schrijft die ieder kind leuk vindt, of lezen nu wel of niet gemakkelijk voor hem is. Hoewel hij er wel aan meegewerkt heeft, ziet hij dus niets in aangepaste boeken voor kinderen met leesproblemen. Een makkelijk leesbaar boek moet ook leuk zijn voor kinderen die goed kunnen lezen, vindt hij. Zulke boeken probeert hij dus te schrijven.