Odiel Reef
Odiel Reef

Van Odiel Reef zijn de volgende boeken bij uitgeverij Sjaloom verschenen:


'Odiel Reef is mijn naam. Op 10 december 1959 ben ik geboren in Glanerbrug, een dorp vlak bij Enschede. Ik heb twee broers en een zus. Via Oldenzaal en Nijmegen ben ik in Rotterdam terechtgekomen, waar ik graag de rest van mijn leven wil blijven wonen. Ik heb een leuk huis met een tuin, dicht bij het centrum van de stad.

Na de middelbare school ben ik psychologie gaan studeren. Als psychologe werkte ik met kinderen, jongeren en volwassenen die problemen hadden, bijvoorbeeld vanwege een scheiding of omdat ze veel werden gepest. Doordat ik reuma kreeg, moest ik met dat werk stoppen. Reuma is een ziekte in de gewrichten. Ik kan niet meer fietsen, niet lang staan of lopen. Maar in mijn rolstoel kom ik overal!

Op dit moment bestaat mijn werk vooral uit schrijven. Toen ik twaalf was, begon ik met verhaaltjes en gedichten voor de kinderpagina van de Twentsche Courant. Op mijn vijftiende schreef ik mijn eerste boek: 'Josine rijdt naar het geluk'. Daarna kwam er af en toe een verhaal, en pas sinds 1992 ben ik weer fanatiek aan het schrijven: eerst vijf boeken voor volwassenen, daarna twee jongerenromans: 'Alles is voor altijd anders' en 'Mijn moeders zijn lesbisch en ik ben ook normaal'.

Op dit moment is er een nieuw kinderboek in de maak. De onderwerpen vind ik altijd in dingen die ik zelf heb meegemaakt of verhalen die ik van andere mensen hoor. Daar verzin ik dan van alles omheen! Dat vind ik het leukste van schrijven, dat ik elk verhaal kan laten lopen zoals ik zelf wil. Vroeger las ik bijna elke dag een boek, maar sinds ik zelf boeken schrijf, lees ik hooguit één boek per week. In mijn vrije tijd kijk ik graag naar een mooie film of een documentaire op tv.

Ik ga ook graag bij vriendinnen op bezoek om urenlang te kletsen en ik schrijf vaak brieven, bijvoorbeeld aan vrienden en familie die niet in de buurt wonen. Een brief vind ik leuker dan een telefoontje, want brieven kun je honderd keer lezen en een telefoongesprek is zo voorbij.

Andere hobby's zijn koken, bakken en lekker eten. Daar moet ik wel mee uitkijken, want een paar jaar geleden was ik zoveel aangekomen dat ik niet meer in mijn rolstoel paste! Dus toen moest ik op dieet. Nu snoep ik wel weer (vooral chocola), maar ik houd mijn gewicht goed in de gaten. Ik hoop dat je nu een beetje weet wie ik ben. Veel groetjes van Odiel.'