Robbert Leeuw
Robbert Leeuw

Van Robbert Leeuw zijn de volgende boeken bij uitgeverij Sjaloom verschenen:

  • De tussenwereld (Wildeboer, 1990)
  • Oog om oog (Wildeboer, 1992)
  • Kromme tenen (Wildeboer, 1994)
  • De Trollenvallei (1996)

Hallo,

Ik ben Robbert, voluit: Robbert Hiebo Leeuw. Ik ben geboren op 17 augustus 1957, in De Bilt, die plaats waar het KNMI ligt. Voor degenen die daarin geÔnteresseerd zijn: mijn sterrenbeeld is Leeuw, met ascendant Weegschaal. Ik woon in Groningen, samen met mijn vriendin Tineke en mijn twee kinderen.
Vanaf mijn vijfde tot mijn achttiende heb ik in Almelo gewoond, de stad waar Herman Finkers over zei: 'Het stoplicht springt op rood, het stoplicht springt op groen, in Almelo is altijd wat te doen.' Nou, hij had gelijk, Almelo is een van de saaiste steden die ik ken.
In Almelo ging ik op mijn achtste naar de padvinderij. Daarom heb ik een hekel aan uniformen, vlaggen en dergelijke zaken gekregen. Ik heb me laten vertellen dat de padvinderij tegenwoordig veel leuker is, maar in mijn tijd was het een autoritaire bende. Daarom vond ik het bij de N.J.N, de Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudie, veel leuker, want daar kon iedereen zijn gang gaan, zodat het er soms een puinhoop was, maar dan wel een georganiseerde puinhoop, die nog steeds bestaat. Bij de N.J.N. leerde ik veel over vogels en planten: als ik naar buiten ga, let ik daar nog steeds op. Verder was het leuk dat mensen die ouder dan drieŽntwintig waren, weg moesten. Dat betekende dat we alles zelf deden, excursies en kampen organiseren, een afdelingsblad volschrijven, vergaderen, enzovoorts... Ik volgde het gymnasium, had geen wiskunde in mijn pakket en ging na mijn eindexamen studeren in Utrecht. Andragogie deed ik daar, een soort sociale academie aan de universiteit, vier jaar lang tot ik er niets meer aan vond. Want het leek me heel vervelend om de hele tijd de problemen van andere mensen aan te moeten horen.
Daarna heb ik gewerkt, op de universiteitsbibliotheek en allerlei baantjes via uitzendbureaus. En gereisd, naar Terschelling, de Middellandse Zee rond, druivenplukken in Frankrijk, ga zo maar door. Ik volgde massagecursussen en ging op een gegeven moment massages bij mij thuis geven. Daarnaast heb ik ook nog een paar jaar gedrumd, in allerlei jazzbandjes, op feesten en partijen.
Tussendoor las ik veel. De belangrijkste boeken die ik gelezen heb, waren van Gurdjeff en Krishnamurti, twee filosofen. Door hun ideeŽn is mijn kijk op de wereld en mijzelf behoorlijk veranderd, en dat geldt tot op de dag van vandaag. Door hun boeken ben ik ook meditatiegroepen gaan doen: de laatste acht jaar zit ik in een vaste groep, in Zaltbommel, en als het aan mij ligt, blijf ik dat nog minstens tien jaar doen ook.
In 1987 heb ik voor het eerst geschreven, en wel strips. Helaas zijn ze nooit uitgegeven, mijn brievenbus puilde uit van de beleefde afwijzingen. In 1988 begon ik aan 'De tussenwereld' en tot mijn verbazing kreeg ik dat boek nog af ook. Tot mijn verbazing, want toen ik eraan begon, kon ik nog niet schrijven en bovendien had ik geen idee hoe het verhaal zou aflopen. En mijn verbazing werd nog groter toen uitgeverij Sjaloom en Wildeboer het wilde uitgeven. Wat dus gebeurd is. Ik schrijf nog steeds. Ook reizen blijf ik doen: naar India, Nepal, IndonesiŽ. En behalve schrijven en reizen, heb ik gestudeerd: Rechten, een studie die saai lijkt maar in werkelijkheid heel boeiend is. Momenteel werk ik als jurist.
Dat was het wel zo'n beetje. Ik hoop dat je nu wat meer over me te weten bent gekomen.

Dag,
Robbert Leeuw