Tsafrira Levy
Tsafrira Levy

Van Tsafrira Levy zijn de volgende boeken bij uitgeverij Sjaloom verschenen:


Tsafrira vertelt het volgende over zichzelf:
'Ik ben in 1951 in IsraŽl geboren en ik heb tot mijn achttiende in een kibboets gewoond. Dit betekent dat ik vanaf mijn geboorte niet bij mijn ouders heb gewoond, maar met leeftijdgenoten in een groepshuis (nu is het gelukkig anders). Ik zag mijn ouders wel iedere dag een paar uur.
Mijn vader is in Duitsland geboren en is op zijn dertiende met zijn ouders en zijn zus naar IsraŽl gegaan. Hitler was toen al een jaar aan de macht en zijn vader was ontslagen, omdat hij een jood was.
Mijn moeder is in BelgiŽ geboren en is op haar elfde met haar familie uit Brussel gevlucht, toen de Duitsers BelgiŽ binnengevallen waren. Zij zijn via Frankrijk, Spanje en Portugal uiteindelijk naar Engeland gegaan en daar de rest van de oorlogsjaren gebleven. Na de oorlog deed mijn vader vluchtelingenwerk in Europa en zo heeft hij in Brussel mijn moeder leren kennen.
Na de middelbare school ben ik twintig maanden in militaire dienst geweest en in die tijd heb ik in mijn vrije uren voor mijn eindexamens gestudeerd, omdat we dat in de kibboets niet mochten om ideologische redenen. Leren om cijfers te halen was uit den boze in de kibboets (nu is dat gelukkig anders).
Na militaire dienst heb ik de kibboets verlaten en ben ik in Tel-Aviv gaan studeren (psychologie, filosofie en een jaar film en televisie), waar ik mijn huidige (Nederlandse) man heb leren kennen. Mijn studie psychologie heb ik in Groningen afgerond. Ik woon vanaf mijn vijfentwintigste in Nederland en heb drie kinderen, een dochter en twee zonen.
Naast schrijven werk ik parttime als psychotherapeute met voornamelijk ex-verslaafden, mensen die vaak een ellendige jeugd hebben gehad. Schrijven doe ik sinds ik het kan, eerst in mijn moedertaal Hebreeuws (o.a. vijf jaar freelance journaliste voor een IsraŽlische krant die nu niet meer bestaat), later in het Nederlands. Ik maak af en toe nog taalfouten, maar ik voel me doorgaans al redelijk thuis in deze 'pleegmoedertaal'.'

In 2000 verscheen Tsafrira's eerste dichtbundel voor volwassenen: 'Morgen weet niemand'.